Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2018 14:25 - Защо ли обичаме кучето и то нас. А котката? Свръхкратко.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 870 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 23.02.2018 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Светът е сложен.

Помните ли един американския запис от охранителна камера? Куче мъник, не от най-малките, събори дете от колело и го заръфа по краката (при оста на задното колело, някои велосипеди издават звук с честота близка до ръмжене и вбесяват кучетата). В тоя миг изневиделица излетя неголяма котка, на пълна газ се блъсна в главата на кучето и отскочи. Песът остави детето.

Изглежда, това е тактика на семейство котки (без най-едрите, тигри и лъвове) при защита на малките им от по-едри хищници. По законите на динамиката, в съгласие с фолмулата Е= мс2, котката компенсира малката си маса със скорост на квадрат! Де котка , де формули!

Помня средновековен текст, как един княз бил съборен при лов, заедно с коня си, от "лют звяр", без други рани. Историците умуваха какъв ще е тоя звяр, като в тия гори НИКОГА не са живели достатъчно едри хищници с подобен начин на нападение. Сигурно някаква котка, пантера примерно, заради скритите наблизо малки, събаря кон с ездач по формула от динамиката и без бавене бяга, за да отвлече вниманието от малките.

Светът е сложен. Напук на очакванията, "егоистичната" котка може да спаси дете от "най-добрия приятел на човека". А причините НЕ СЕ ВИЖДАТ. Трябва да се отгатнат.


Тагове:   котка,   куче,   обич,   Айнщайн,   егоизъм,


Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Задълбочаване
24.02.2018 11:17
Има ли "задълбочаване в плиткото"? Нема плитко по свето, освен некои глави.
Който обича котката повече от кучето, може да каже "Ето кой е истинският най-добър приятел". Но в горния случай котката е задействана от инстинкта си за защита на малките. Явно децата излъчват същите или сходни феромони като котетата. По същата причина обаче има и зловещи случаи, когато котка ляга "да кърми" повито бебе и едва не го задушава. Така и питомна мечка е смачквала дете от "нежност".
А кучето, като ТЕРИТОРИАЛНО животно, е възприемало детето и колелото като ЕДНО същество, което ръмжи и ще му вземе територията, т.е. прехраната. Инстинкт - напада и хапе агресора.
Любовта между човека и кучето е друга ракия. Стотици хиляди години еволюция са селектирали ГЛУТНИЦАТА, и освен ЖЕЛЯЗНА ЙЕРАРХИЯ, са възпитали и най-мощното средство за ОЦЕЛЯВАНЕ НА ЕДНА ОБЩНОСТ - Л Ю Б О В Т А (на която се опитва да ни учи и Исус). Домашното куче пренася тия инстинкти в човешкото семейство. То наистина ни обича. Но някои породи могат да станат убийци, ако възрастен или дете НАРУШИ някой непонятен за хората вълчи закон-инстинкт.
Влезе ли в една общност разделение и омраза, тя става неспособна да защищава ОБЩИТЕ ИНТЕРЕСИ... Това да ви напомня нещо актуално? Като вносна омраза и разделение, например?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954272
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031